van gogh truck
2020

In 2019 ging het Van Gogh Museum een langdurige samenwerking aan met de Nederlandse hightechmultinational ASML, waarin state-of-the-art technologie en Van Goghs zoektocht naar licht en kleur centraal staan.

Belangrijk onderdeel van de missie van het Van Gogh Museum is het beheer en behoud van de collectie. ASML zal het museum ondersteunen met (onderzoek naar) deze conservatie, waardoor ook toekomstige generaties worden bereikt en geïnspireerd door het leven en werk van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten.

In het Brabantse Nuenen ondersteunt ASML het museum Vincentre met de bouw van een lichtlaboratorium, waar kinderen en volwassenen ervaring kunnen opdoen met licht. De bezoekers kunnen ontdekken wat licht is en hoe van Gogh er in zijn schilderijen mee experimenteerde.

Studio Kluif is sinds een aantal jaren leverancier aan ASML op het gebied van grafische vormgeving en communicatie. Waar het veelal interne communicatie betreft, was het in dit geval verantwoordelijk voor een in het oog springend ontwerp.

Om de relatie met het Vincentre en het Van Gogh Museum te benadrukken is een van de ASML trucks voorzien van een afbeelding van het portret van Van Gogh. Het portret staat op een grafisch grid dat kenmerkend is voor de technologie die ASML mogelijk maakt; het produceren van steeds kleinere en complexere computer chips d.m.v. lithografie. Dat “controleren” van licht, waar zowel ASML als Van Gogh hun eigen invulling aan geven, wordt kracht bijgezet door de tekst “The Art of Mastering Light”.

ASML Van Gogh trailer timelaps